Iratkozz fel hírlevelünkre a 10% kedvezményért, akciókért, legújabb hírekért, érdekes cikkekért!

Kérdésed van? info@bernikertwebshop.hu 

06304268851 H-P 9-16 óráig

Blog

Palántázás

Berni
2021.03.19 17:09
Palántázás

Te is szereted a finom, édes paradicsomot, az illatos paprikát? Az üzletek polcain hiába sorakoznak a gyönyörű zöldségek, ízük, illatuk szinte semmi. Ha idén inkább a kicsit több munkával járó, de sokkal finomabb zöldségeket választanád, akkor itt az ideje a palántázásnak!

Miért kell palántázni, miért nem lehet csak elszórni a magot és kész?

A hidegtűrő, illetve rövid tenyészidejű növényeknél működik, hogy csak elszórjuk a magokat, néha meglocsoljuk és majd betakarítjuk a termést. Ilyen pl. a retek, borsó, hagymafélék, répa stb.

fotó: pixabay

Azonban a hosszú, meleg időszakot kedvelő fényigényes növények, mint a paprika és a paradicsom (padlizsán, dinnye stb.) nagyon későn teremnek, ha csak helyükre vetjük őket, palántázás nélkül. Ahhoz, hogy viszonylag hamar legyen mennyiségi termés, már időben (kint még hideg van) elvetjük a magokat védett helyen, majd ha kint is elmúlt a fagyveszélyes időszak - nagyjából május közepén - ki tudjuk ültetni az addigra már viszonylag nagyobb növényeket.

Természetesen a palántákat is meg lehet vásárolni, de van valami bája és különleges íze a saját nevelésű zöldségeknek. Még a gyerekek is jobban megeszik azokat a zöldségeket, melyet maguk neveltek, locsoltak.

A nagyobbik fiamnak saját sárga paradicsomja volt, nem nagyon engedte, hogy mi is együnk róla, annyira ízlett neki a saját termés. Természetesen nem bántuk :-)

A palántázás folyamata

Paradicsommag - paradicsompalánta

A kép forrása: pixabay

Hozzávalók: edény (lásd később), palántaföld, magok, fólia vagy üveglap

Magok: szerezzük be a megfelelő magokat (már nálunk is találsz, ha esetleg nem lenne otthon). Feltétlenül nézzük át a vetőmagok lejáratát, mert csak bizonyos ideig csíraképesek. Néhány zöldség csak 1-2 évig, néhány 4-5 évig is. Ellenőrizzük tehát, mivel a lejárt magból semmi sem fog kikelni nagy valószínűséggel.

Palántaföld: lehet kapni sokfélét. Válasszunk olyat, amiben megbízunk, esetleg már bevált márkákat. A lényeg, hogy jó vízáteresztő, laza föld legyen. Tőzegkockát is szoktak használni palántázásra. A kerti földben egyéb károkozók lehetnek, érdemes a magvetés előtt esetleg sütőben fertőtleníteni, vagy palántaföldet használni. 

Ültetőedény

  • akár tojástartó is lehet… Mivel papír, addig tartja a földet, amíg a palánták elég nagyok nem lesznek, hogy átültessük őket, akkor viszont csak felvágjuk a tojástartót, és azzal együtt ültethetjük tovább, a papír úgyis elbomlik. Én annyira nem szeretem, mert eléggé elpuhul a papír, csak tálcával lehet mozgatni. Egy tojás helyére maximum két magot szoktam vetni. Ültetés előtt, lyukasszuk ki kissé a tojástartó alját, hogy a felesleges víz el tudjon távozni, a tojástartó tetejére nincs szükség, azt tépjük le.
  • lehet az ültetőedény tálcaszerű is, vagy hosszában felvágott tejesdoboz is (nálam ez a favorit).
  • Lehet tejfölös/joghurtos doboz is, itt is lyukasszuk ki az alját.
  • Lehet kapni, mindenféle műanyag edényeket is tetővel, így jobban megőrzi a föld a nedvességet, nem kell annyit öntözni.

Tehát meg van az edény, amit megtöltünk palántafölddel, csináljunk benne apró mélyedést (hurkapálcával pl.), melybe tesszük az apró magot. A tetejét ismét szórjuk meg vékonyan egy kis palántafölddel, majd nedvesítsük meg spricnivel az egészet és fedjük le fóliával vagy üveglappal. 

Tegyük meleg helyre lefóliázva, néha-néha újra spricceljük meg, nehogy kiszáradjon a föld, illetve naponta szellőztessük meg.

Amint meglátjuk a kikelt magokat, vegyük le a fóliát és tegyük világos, de kissé hűvösebb helyre a tartókat. Ezzel megakadályozzuk, hogy a kis növénykék hirtelen felnyurguljanak.

A megfelelő mennyiségű fény

Az egyik legfontosabb tényező a palántázás során a fény. Ezen múlhat az egész évi zöldségtermés sikere???? Ha az éppen növekedésben levő palánták nem kapnak elég fényt, viszont túl sok a víz, akkor hirtelen megnyúlnak, ami akár palántadőléshez is vezethet, és innen már nagyon nehéz vegyszermentes palántákat előállítani…

A palántadőlés egy gombás betegség, mely a helytelen tartás következménye lehet. A gombák nedves, párás, meleg környezetben kezdenek el szaporodni. Ezek a gombák a talaj felső részén kezdenek el terjedni. Ha ez a felső réteg száraz, akkor nem tudnak kifejlődni és elszaporodni. A magoncok (a frissen magból kikelt apró növényeink) egyik napról a másikra elfekszenek, a száruk kissé barnás, feketés lesz és elvékonyodik. A palántadőlés megelőzhető a következők betartásával:

  • jó vízelvezetés: olyan tálba, edénybe ültessünk, melynek van vízkifolyó nyílása, (alatta tálcával), jó vízelvezető földet (palántaföldet) válasszunk,
  • megfelelő hőmérsékelet: miután kikeltek a magok, csökkentsük a hőmérsékletet (tegyük hűvösebb helyre),
  • megfelelő fény biztosítása: ha semmiképp nem tudjuk világos helyre tenni, akkor vegyünk palántanevelő fényt: egy izzó vagy fénycső, mely a palántaneveléshez megfelelő fényspektrumot biztosítja,
  • megfelelő földbe ültetés: a kerti föld hozhat magával különféle betegségeket, gombákat. Inkább válasszunk palántaföldet a magvetéshez, a palánták tovább neveléséhez már jó a kerti föld is.
  • megfelelő légmozgás: ha nagyon sűrűn szórtuk a magokat, akkor könnyebben be tud fülledni, mintha kissé nagyobb távokat hagyunk a növények között, így levegő jár köztük.

Ha ládaszerű alkalmatosságba sűrűn vetettük a növényeket, akkor két leveles állapotban tűzdelni is kell őket. Én inkább csak 1-2 magot vetek egy-egy tojáshelyre, vagy tejfölös dobozba, így ezt a lépést ki szoktam hagyni. Mindig félek, hogy megsértem a gyenge növényeket. Majd, amikor már tényleg van gyökere, akkor szívesen átültetem:-) Tűzdelést óvatosan végezd, nehogy a növény szára vagy gyökere megsérüljön. Ha kinőtte az új cserepet is, akkor még egy átültetés szükséges lehet.

paradicsompalánta-tuzdeles

Tűzdelés: pixabay

Május közepe előtt nincs értelme kiültetni szabad földbe a paradicsom és paprika palántákat, ugyanis a hideg nagyon visszavetheti a fejlődésüket, sőt, ha fagy, akkor lehet, hogy vége is a növényeknek. A palánták 4-6 hét alatt lesznek kellően erősek, ezért bőven elég március vége felé elkezdeni a palántázást. Kivéve, ha van üvegház, fólia elhelyezési lehetőség, mert oda hamarabb is kikerülhetnek növényeink.

Az átültetést mindig óvatosan végezzük, ne sérüljön a palánták gyökere!

paradicsompalántaPalánták kép: pixabay

Tavalyi kép néhány finom paradicsommal :-)

Nemcsak zöldségmagokat, hanem sokféle virágmagot, sőt fűszernövények magjait is megtalálod nálunk. Ha a fűszernövényeknek praktikus ültetőt keresel, nézd meg ezt!

Ha szeretnél többet olvasni a minikertekről, tündérkertekről, megvásárolhatod a Minikertek, tündérkertek világa című könyvünket.

Tündéreket, minikerti kiegészítőket, üvegkavicsokat, dekorhomokot, falikerti termékeket találsz a Bernikert Webshopban is. Ha érdekelnek a tündérkertek, minikertek, kerti dekorációk, látogasd meg a Facebook oldalunkat  vagy kérdezz bátran a Tündérkert csoportban.